درمان رفلاکس معده میتواند به یک چالش بزرگ در زندگی روزمره تبدیل شود. اما نگران نباشید با تغییر در تغذیه و سبک زندگی میتوانید این مسئله را کنترل کنید. بدون شک سوزش، تهوع و دردهای معده حالات ناخوشآیندی هستند که فعالیتهای روزمره را تحت شعاع قرار میدهند. از این رو حفظ یک رژیم غذایی سالم و مناسب میتواند بهبودی بزرگی در این مورد ایجاد کند.
هرگز فراموش نکنید که سلامت بدن بالاترین دارایی انسان است. پس اگر چنین مشکلی دارید، با تغذیه مناسب مدیریت درمان را بر عهده گرفته و به حق حیات خود که کیفیت زندگی بهتر است دست یابید. در این محتوا ضمن آشنایی با اینکه برای درمان رفلاکس معده چه بخوریم، از بهترین داروی شناخته شده در این حوزه پرده برداری خواهیم کرد. پس اگر علاقمند به شناخت این دارو هستید، با ما باشید.
رفلاکس معده چیست؟
رفلاکس معده یا GERD که اختصاری برای Gastroesophageal Reflux Disease است، یک بیماری گوارشی است که هنگامی که اسید معده به مری (مری لولهای است که غذا از گلو به معده منتقل میشود) برمیگردد، باعث سوزش و ناراحتی در ناحیه تحتانی قفسه سینه میشود. ترش کردن معده با علائم نامطلوبی مانند سختی تنفس ، سوزش در ناحیه قفسه سینه، تهوع یا درد در ناحیه فوقانی شکم همراه است. علت اصلی رفلاکس معده به عدم کارکرد صحیح دریچهی مری برمیگردد. در آغاز هضم، غذا از طریق مری به داخل معده منتقل میشود. در حین هضم، دریچهی مری باید بسته شده تا اجازه ندهد که اسید معده در روده بالا برود. اما در برخی افراد، این دریچه به درستی کار نمیکند و باعث میشود که اسید معده به درجای نامناسب ترشح شود. اینجاست که علائم رفلاکس معده ظاهر میشود.
علائم رفلاکس معده :
علائم رفلاکس معده شامل سوزش در ناحیه دل، درد، گرفتگی عضله، سوزش در ناحیه گلو، سرفه، تحریک گلو، خفگی و حتی خونریزی از مری میباشد. این علائم ممکن است به صورت مداوم یا دورهای ظاهر شوند و باعث ناراحتی و اختلال در زندگی روزمره فرد مبتلا به این بیماری شود.
برای تشخیص رفلاکس معده، پزشک معمولاً با استفاده از تاریخچه پزشکی فرد، علائم حاضر و آزمایشهای تصویربرداری مانند اندوسکوپی و فشارسنج، میزان pH معده را قطعیتر تشخیص میدهد. با توجه به شدت و نوع علائم، پزشک ممکن است توصیه کند که فرد آزمایشهای تکمیلی دیگری انجام دهد تا به تشخیص نهایی برسد.
عوامل خارجی تشدید کننده رفلاکس معده:
طبق تحقیقات به عمل آمده عادات زیر بطور ناخواسته ترشی یا سوزش سر دل را تشدید میکنند.
1. سیگار کشیدن، بهخصوص بلافاصله بعد از وعدههای غذایی چرب: |
سیگار کشیدن میتواند عملکرد معده را مختل کرده و موجب افزایش برگشت اسید شود. |
2. مصرف الکل، نوشابه یا نوشیدنیهای گازدار به مدت طولانی: |
این نوشیدنیها میتوانند سبب تحریک و افزایش ترشح اسید معده شوند. |
3. عدم خواب کافی و سبک زندگی ناسالم: |
خواب ناکافی و سبک زندگی نامناسب میتوانند فشار روحی ایجاد کرده و موجب تشدید رفلاکس شوند. |
4. عصبانیتها و فشارهای روحی طاقتفرسا و طولانی: |
استرس و اضطراب بر عملکرد معده و ترشح اسید تأثیر میگذارند. |
5. بارداری: |
تغییرات هورمونی و فشار جنین بر معده ، رفلاکس را تشدید میکند. |
6. عدم داشتن تغذیه سالم و عدم خوردن صبحانه به موقع: |
رژیم غذایی نامناسب بر افزایش ترشح اسید و تشدید رفلاکس تاثیر دارند. |
7. خواب زیاد و خواب با معده سنگین: |
این عوامل هم میتوانند مانع تخلیه مناسب معده شوند. |
8. نداشتن تحرک کافی: |
فعالیت فیزیکی کم بر عملکرد معده و هضم غذا تأثیر منفی دارد. |
درمان رفلاکس معده
اگر سیگاری هستید، آن را ترک کنید زیرا سیگار عضلات معده را تحریک کرده و ریزش اسید معده را افزایش میدهد. چاقی فشار بیشتری بر روی معده ایجاد میکند با کاهش وزن و لاغر شدن، ریفلاکس معده کمتر میشود. کاهش اندازه وعدههای غذایی و خوردن غذاهای سبکتر به ویژه در وعده عصرانه میتواند در این زمینه به شما کمک کند. بعد از غذا خوردن تا دو یا سه ساعت دراز نکشید. همچنین اگر حس سوزش سر معده دارید، برای استراحت سر تخت خود را ۱۵-۲۰ سانت بلند کنید. در نهایت اینکه، کافئین تحریک کننده معده است. تا جای ممکن مصرف کافئین و قهوه را کم کنید.
پیشنهاد میکنیم این مبحث را مطالعه فرمایید: علت سوزش معده چیست
برای درمان رفلاکس معده چی بخوریم؟
با انتخاب صحیح مواد غذایی و تغییرات مناسب در رژیم غذایی، میتوان تا حد زیادی از تحریک معده جلوگیری کرد. مواد غذایی مفید برای رفلاکس معده شامل غذاهای دارای فیبر بالاست. این مواد غذایی فیبردار، علاوه بر اینکه احساس سیری طولانیتری ایجاد میکنند، به جذب اسید معده نیز کمک مینمایند.
1. غذاهای دارای فیبر بالا:
– انواع نان سبوس دار و برنج قهوهای
– اوت میل و جودو سرپرک(جو دوسر منبع خوبی از فیبر است که میتواند به جذب اسید معده کمک کرده و خطر رفلاکس را کاهش دهد)
– سبزیجات برگ دار مانند اسفناج، کلم بروکلی و سبزی خوردن
– سبزیجاتی مانند سیب زمینی، هویج و چغندر
2. مواد غذایی قلیایی:
مواد غذایی با خاصیت قلیایی با خنثیسازی اسید معده، به کاهش سوزش سر دل کمک میکنند. از جمله میوه های قلیایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
– میوههایی مانند موز، سیب، گلابی و خربزه
– انواع کلم مانند کلم بروکلی و گل کلم
– رازیانه و دانههای گیاهی
3. شیر و ماست کم چرب:
لبنیات با اینکه مفید است ولی با این وجود نوع کم چرب آن میتواند به عنوان یک بافر موقت عمل کرده و محتویات اسیدی معده را خنثی کند. از این رو خاصیت بافری شیر و ماست کم چرب در کاهش احساس سوزش سر دل مؤثر است.
4. مصرف گوشت بدون چربی
برای درمان رفلاکس معده، مصرف گوشت بدون چربی، سفیده تخم مرغ و چربیهای سالم مثل روغنهای گیاهی نیز توصیه میشود.
- گوشت بدون چربی:
مرغ، بوقلمون و ماهی (توصیه میشود این نوع گوشتها ترجیحاً به صورت بخارپز، آب پز یا کبابی مصرف شوند)
چربیهای بالا در گوشتها میتوانند حرکت غذا در دستگاه گوارش را کند کرده و باعث تشدید رفلاکس شوند.
- سفیده تخم مرغ:
زرده تخم مرغ به دلیل چربی بالا، ممکن است باعث تشدید رفلاکس شود. اما برعکس مصرف سفیده آن توصیه میشود.
- چربیهای سالم:
روغنهای گیاهی مانند زیتون، کنجد و کانولا ( این چربیهای غیر اشباع هضم راحتتری داشته و التهابات را کاهش میدهند)
5. درمانهای گیاهی
علاوه بر رژیم غذایی، برای درمان رفلاکس معده، از گیاهان نیز میتوان استفاده کرد. استفاده از بادام، دمنوش بابونه و شیرین بیان در بهبود رفلاکس معده نقش دارند. با انجام این تغییرات و استفاده از مواد غذایی توصیه شده، میتوان گامهای مؤثری در راستای کنترل و درمان رفلاکس معده برداشت.
6. میوههای غیر اسیدی:
مصرف میوه بهترین عادت ممکن است. اما اگر معده حساسی دارید بهتر است آنها را گزینش کنید. دور میوه های اسیدی خط بکشید. میوههایی مانند خربزه، موز، سیب و گلابی گزینههای مناسبی برای افراد مبتلا به رفلاکس هستند، زیرا احتمال کمی دارد که باعث تحریک معده شوند.
7. نوشیدنیهای مناسب:
بهتر است از نوشیدنیهای غیر اسیدی و فاقد کافئین و الکل استفاده کنید. نوشیدنی هایی مانند دمنوشهای گیاهی، عصاره های گیاهی و آب سبزیجات گزینه های بهتری در این مورد هستند. تا می توانید دمنوشهای گیاهی را در برنامه خود داشته باشید و در این میان مصرف زنجبیل را دست کم نگیرید. زنجبیل به دلیل خواص ضد التهابی، برای تسکین سوزش ناشی از رفلاکس مفید است. این ماده یکی از بهترین گیاهان کمکی برای دستگاه گوارش است. مصرف دمنوش زنجبیل به کاهش تحریک معده و تسکین سوزش سر دل کمک کرده و التهاب معده را بر طرف میکند.
8. محدودیت در مصرف غذاهای مضر
ناگفته نماند که در کنار این مواد غذایی مفید، تعدادی از غذاهای مضر باید محدود شوند. برخی مواد غذایی مانند شکلاتهای کاکائویی، ادویههای تند، سیر، پیاز، نعنا و میوههای اسیدی میتوانند باعث تشدید معده درد شوند. برای درمان رفلاکس معده لازم است مصرف غذاهای پرچرب مثل لبنیات پرچرب و غذاهای سرخ شده را به حداقل برسانید.
9. مصرف شربت برنیسکون نویا ویژن
علی رغم مواد غذایی فوق برای درمان رفلاکس معده، در صورت تشدید درد، روشهای درمانی قویتری توصیه میشود. شربت برنیسکون نویاویژن یک فرآورده طبیعی حاوی کربنات کلسیم، سدیم آلژینات و سدیم بیکربنات با طعم نعناع، بدون شکر و گلوکوز است. این محصول به عنوان آنتی رفلاکس برای رفع علائم بیماری برگشت محتویات اسیدی معده به مری (رفلاکس) مورد استفاده قرار میگیرد.
آشنایی با بهترین دارو رفلاکس معده (شربت برنیسکون نویا ویژن)
مکانیسم اثر شربت برنیسکون به این صورت است که سدیم آلژینات موجود در این محصول با اسید معده واکنش داده و یک ژل اسید آلژینیک با pH تقریبا خنثی تشکیل میدهد که به سرعت بر روی محتویات معده اثر گذاشته وبا حالت شناوری که دارد تا 4 ساعت مانع رفلاکس معده به مری میشود. در ترکیبات این شربت، دو ماده بیکربنات سدیم و کربنات کلسیم به عنوان دو ماده ضد اسید، در تسکین علائم ناشی از اسید معده نقش دارند.
کاربرد و مصرف شربت برنیسکون:
شربت رفلاکس معده برنیسکون برای درمان علائم رفلاکس اسید معده (رفلاکس گاستروازوفاژیال) که شامل بازگشت اسید به پشت گلو، سوزش سردل و سوءهاضمه است، مورد استفاده قرار میگیرد. از لحاظ مصرف هم، بزرگسالان و کودکان بالای 12 سال مجاز به استفاده از این دارو میباشند.
درباره شرکت نویاویژن
نویاویژن، شرکت دارویی خصوصی است که در سال 1395 با هدف تولید و فروش محصولات دارویی و بهداشتی تأسیس شده است. این شرکت در تمام فرآیندهای خود، شامل تحقیق و توسعه، تولید، بازاریابی و فروش، استانداردهای کیفیت داخلی و بینالمللی را رعایت میکند. شرکت نویاویژن با چشم انداز تبدیل ایدههای نوین علمی به درمانهای دارویی موثر، تولید محصولات با کیفیت و مقرون به صرفه را دنبال میکند. دفتر مرکزی این شرکت در تهران واقع است و تمام فعالیتهای مرتبط با تولید و توزیع محصولات دارویی تحت نظارت قانونی و کیفی شرکت انجام میشود. در حال حاضر نویاویژن از دو طریق تامین مواد اولیه استاندارد از شرکای بینالمللی و تولید محصولات دارویی توسط تیم تحقیق مجرب، در حال فعالیت است.
برای درمان رفلاکس معده چی بخوریم:
غذاهای غنی از فیبر مثل میوه ها، سبزیجات، حبوبات و غلات کامل را در رژیم غذایی خود بگنجانید. این مواد غذایی به تخلیه معده کمک کرده و از برگشت اسید جلوگیری میکنند. |
از خوردن غذاهای چرب، ادویه دار، اسیدی و تند خودداری کنید. این مواد موجب تحریک و افزایش ترشح اسید معده میشوند. |
پس از هر وعده غذایی، کمی پیاده روی کنید. این کار به هضم غذا و خروج آن از معده کمک می کند. |
از مصرف الکل و سیگار اجتناب کنید. این مواد میتوانند عملکرد معده را مختل کرده و موجب برگشت اسید شوند. |
در صورت نیاز از داروهای مخصوص درمان رفلاکس معده مانند شربت برنیسکون استفاده کنید. |
به طور کلی
برای درمان رفلاکس معده باید به صورت جامع به رژیم غذایی، درمانهای گیاهی و سبک زندگی توجه داشت. در این مبحث از سری مباحث، در مورد مصرف غذاهای کم چرب، پر اسید و فلهای مانند موز، آووکادو، گوجهفرنگی، نان سبوس دار، غلات کامل، انواع سبزیجات و ماهیهای چرب اُمگا-۳ صحبت شد با انجام این تغییرات و استفاده از روشهای درمانی مناسب، بسیاری از افراد میتوانند علائم رفلاکس معده را محار و زندگی سالمتری تجربه کنند. پس “به دنبال معده ای سالم، با این توصیههای غذایی سلامتی را به آغوش بکشید!”